De Privacydokter

Maakt digitale veiligheid en privacy toegankelijk

Kom op consult bij De Privacydokter (a.k.a. De Securitydokter). Hij beantwoordt al je vragen over je digitale privacy en veiligheid. Bang dat bedrijven je online tracken of dat je wachtwoorden zijn gelekt? Hij test het on-the-spot en geeft je een recept met handige tools.

De Privacydokter geeft persoonlijk advies over digitale veiligheid. Hij gebruikt daarbij gesprekstechnieken van de huisarts. Zo maakt hij hulp bij digitale veiligheid en privacy voor iedereen toegankelijk.

De Privacydokter werd ontwikkeld door Wouter Moraal. Het is een persoonlijk consult en performance over digitale veiligheid en privacy bedoeld voor gewone mensen.

De Privacydokter hield consult op Manifestations en de Maker Faire.

Winnaar Hybrid Future Challenge 2020

Uitgereikt door de Rabobank en Maker Faire.

De Privacydokter checkt gelekte wachtwoorden van een bezorgde burger bij Maker Faire Eindhoven 2020 (Photo Bob Drenth)

Net zoals het hebben van een SOA of ontsteking, kan het veel ongemakken opleveren als je account wordt gehackt of je intieme foto’s online komen te staan. Voor lichamelijke kwaaltjes ga je naar de huisarts, maar het is gek dat er geen plek bestaat om je online ongemakken te bespreken. En dat terwijl je digitale gezondheid net zoals je lichamelijke gezondheid invloed heeft op je kwaliteit van leven.

Om op dit gat in te spelen, heb ik de Privacydokter in het leven geroepen. Een dokter die op festivals, op evenementen of bij bedrijven antwoord geeft op al je privacygerelateerde vragen.

Hoe dat in zijn werk gaat? Je komt bij mij op consult, we bespreken samen jouw situatie en je prangende vragen. We doen een digitale gezondheidscheck waarbij we onder andere checken of je wachtwoorden zijn gelekt. Vervolgens schrijf ik je een digitaal recept voor met passende tips en tools om je digitale gezondheid te verbeteren.

Dit doe ik om mensen te helpen, maar ook als state-
ment. Ik vind het belangrijk dat er meer bewustwording komt rondom onze online gezondheid. En ik denk dat je met een paar kleine aanpassingen al veel voor elkaar kunt
krijgen.

Ook binnen organisaties en bedrijven heerst er vaak een cultuur van zwijgen tegenover de privacy officer of security officer, vanwege de angst “dat je dan ineens niks meer mag”. De Privacydokter gaat juist op een menselijk niveau met medewerkers in gesprek en neemt de dagelijkse context mee in zijn advies. Zo kan kan een consult ook binnen grotere organisaties een goede aanvulling zijn op de privacy officer om digitale veiligheid en privacy bespreekbaar te maken.

Als Privacydokter maak ik gebruik van kennis over de menselijke kant van digitale veiligheid en privacy die ik op deed rondom mijn vrijwilligerswerk voor digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en mijn masterscriptie over de psychologische en economische kant van online privacykeuzes.

(Voor burgers staat security meestal in dienst van privacy, veiligheid en vrijheid. Binnen bedrijven en organisaties worden privacy en security meestal meer gescheiden. Ook wordt privacy in organisaties meer gezien als een wettelijk compliance vraagstuk. De Privacydokter richt zich in consulten grotendeels op het gedragsaspect van security (‘in dienst van’…). Vandaar dat De Privacydokter voor bedrijven en andere organisaties ook geboekt kan worden onder de naam ‘De Securitydokter’.)

De Privacydokter
De Privacydokter in consult bij Maker Faire 2020
De Privacydokter bij IMPAKT Festival 2020

Specificaties

De Privacydokter / The Privacy doctor (a.k.a. De Securitydokter / The Security Doctor), door Wouter Moraal. Sinds 2018. 1-op-1 consult en performance over de persoonlijke kant van digitale veiligheid en privacy. De Privacydokter is met zijn spreekuur te boeken voor evenementen, bedrijfslocaties en andere gelegenheden.

Foto’s door Pixabay, Pieter kers, Bob Drenth.

De Privacydokter (The Privacy Doctor / De Securitydokter / The Security Doctor) is een concept van Wouter Moraal.

Downloads en Links

Masterscriptie van Wouter Moraal ‘Privacy for the Burdened Mind: Exploring the effects of privacy trade-offs on Cognnitive Bandwidth’ (2018)