I See You

Begrip voor vluchtelingen door verrassend intiem contact

I See You nodigt mensen uit om een technologisch aangepast videogesprek met een vluchteling te voeren, en daarbij innig met elkaar verbonden te raken.

I See You werd ontwikkeld door Wouter Moraal, Esra İşgüzar en Mark van Koningsveld. Het is een 1-op-1 installatie waarbij een bezoeker en een vluchteling tijdens een 10-minuten durende video call elkaar steeds beter beginnen te zien – letterlijk en figuurlijk. Vervolgens ontmoeten ze elkaar in levende lijve voor een kort nagesprek.

Vluchtelingen en Nederlandse burgers leven vaak gescheiden van elkaar. In media worden vluchtelingen vaak negatief geframed. Dit kan zorgen voor onbegrip voor de situatie van vluchtelingen en angst voor de onbekende nieuwkomers. I See You zorgt voor een onverwacht en intiem gesprek tussen bestaande inwoners en vluchtelingen. Zo ontstaat er begrip en wordt de angst voor de onbekende weggenomen.

I See You werd tentoongesteld tijdens de Media Technology (MSc) EXPO in De Meelfabriek te Leiden.

Veel vluchtelingen die in Nederland aankomen, hebben enorme risico’s genomen om levensbedrijgende situaties in hun thuisland te ontvluchten. In Nederland stuiten ze echter op veel onbegrip en angstige reacties van de bevolking. Hoe breken we effectief door het – door de media en de menselijke psyche – geconstrueerde angstbeeld?

“Hoe breken we effectief door het – door de media en de menselijke psyche – geconstrueerde angstbeeld?”

Voor de totstandkoming van I See You onderzochten we onze eigen ervaringen met vluchtelingen, xenofobie en de rollen van media en segregatie. Ook onderzochten we het perspectief van vluchtelingen zelf.

Uit het onderzoek bleek dat een innige relatie opbouwen met één vluchteling de meest impactvolle manier is om begrip en vertrouwen te kweken jegens álle vluchtelingen als groep. De uitdaging is om in een heel korte tijd zo’n innige relatie tot stand te brengen tussen een bezoeker en een vluchteling.

Heftige en verrassende emoties maken vaak de meest duurzame indruk op mensen. Daarom wordt de bezoeker van I See You vanaf begin tot eind totaal verrast: van totaal niet wetende wat haar te wachten staat en een grote afstand tot de vluchteling, naar een steeds zichtbaardere connectie en dichterbij de vluchteling, tot en met een fysieke ontmoeting.

De ervaring begint zonder dat de bezoeker een idee heeft over het thema van de installatie. Eenmaal in de installatie wordt eerst de indruk gewekt voor de bezoeker dat ze belt met een vluchteling die in Syrië in een vluchtelingen kamp zit. Tijdens het gesprek waarbij de bezoeker steeds meer van de vluchteling en de situatie te weten komt, wordt de video verbinding steeds zichtbaarder. Aan het einde blijkt dan dat de vluchteling in een tent zit in hetzelfde gebouw. Daarna ontmoeten ze elkaar in levende lijve.

“De relatie tussen bezoekers en vluchtelingen is binnen heel korte tijd intiem en heeft blijvende impact op hun perceptie van nieuwkomers.”

Door I See You zijn de bezoekers heftig verrast en geëmotioneerd. De relatie tussen de bezoeker en de vluchteling is binnen heel korte tijd intiem en heeft blijvende impact op hun perceptie van nieuwkomers.

Specificaties

I See You, 2017. Ontwikkeld voor de Media Technology (MSc) EXPO. Interactieve installatie met 1-op-1, aangepast videobel-contact tussen een bezoeker en een vluchteling. Elke 10-15 minuten kan één nieuwe bezoeker de installatie ervaren. Technische onderdelen zijn twee tenten, twee laptops of videoschermen en een aangepaste videoverbinding via lokale WiFi. Bovendien zijn er meerdere vluchtelingen en een of meer procesbegeleiders onderdeel van de installatie. Nabijheid van een horeca gedeelte en 2 beschikbare consumpties per sessie wordt aangeraden.

Foto’s en video door Wouter Moraal.

I See You is ontwikkeld door Wouter Moraal, Esra İşgüzar en Mark van Koningsveld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.