Cativism

Een creatief kaartspel voor beginnende veranderaars

Cativism is een semi-cooperatief kaartspel over het creëren van bottom-up verandering, gezien door de speelse ogen van katten.

Cativism werd ontwikkeld rondom de EMAP residency van Wouter Moraal. Het uiteindelijke kaartspel kwam tot stand in samenwerking met een klein creatief team, activisten en experts.

Spelers van Cativism bekijken samen de wereld door de speelse ogen van katten om echte problemen te ontdekken en creatieve oplossingen te brainstormen. Al spelende leren ze over effectieve bottom-up verandering, of het nu gaat om verandering in internationale politiek, beleid binnen bedrijven, of familiecultuur.

We leven in een wereld die drastisch toe is aan democratische verandering op elk niveau, of het nu gaat om lokale arbeidsomstandigheden, inclusiviteit op school, of bijvoorbeeld politiek beleid over klimaatverandering.

Mensen denken al snel dat als je iets wil veranderen, je met een bordje op het Malieveld moet gaan staan. Niets is minder waar. Cativism bevat 36 verschillende creatieve tactieken. Het spel laat daarmee zien dat voor het stimuleren van verandering creatief denken niet alleen mogelijk is, maar zelfs noodzakelijk.

Cativism bevat naast 17 voorbeeldproblemen ook genoeg blanco probleemkaarten die de spelers zelf mogen invullen. De probleemstellingen zijn geformuleerd vanuit de ogen van katten. Dit zorgt voor een veilige afstand om ook serieuze eigen problemen creatief te bevragen.

Om creatieve verandering te stimuleren is het kaarspel beschikbaar voor exposities als kaartspel én is er een gratis Print & Play versie die mensen kunnen downloaden (zie Downloads en Links).

Cativism wordt gespeeld met 4-7 personen en duurt 30-90 minuten.

Man with a tactic Cativism card
People playing Cativism

Specificaties

Cativism, 2020. Een kaartspel in een doosje, bevat 36 creatieve tactiekkaarten, 17 vooringevulde probleemkaarten, een “Leading Cativist” kaart en 14 blanco probleemkaarten. 4-7 spelers, 30-90 minutes. Als alternatief is er de Print & Play PDF versie van Cativism voor mensen thuis om zelf te printen. Cativism is te boeken als workshop/speelsessie.

Foto’s door Wouter Moraal, Willy Dumaz en Werkleitz.

Cativism is ontwikkeld door Wouter Moraal (game concept en design), Willy Dumaz (game design consultant), Justus Pfeifer (illustratie), Han Le (grafisch ontwerp) en op basis van de input van veel experts en vrijwilligers. De tactieken in dit spel zijn geadapteerd van Beautiful Trouble. Het project werd medegefinancierd door Werkleitz en het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Downloads & Links

Bekijk de Cativism.org website voor meer informatie, credits en om de Print & Play versie van Cativism gratis te downloaden.